علل بیماری بواسیر یا هموروئید چیست؟
ابتلا به یبوست به دلیل عدم مصرف مایعات کافی و مواد غذایی حاوی فیبر در طولانی مدت یکی از مهمترین علل ابتلا به انواع بیماری هموروئید است. دفع مدفوع سخت و سفت همراه با اعمال فشار بیش از حد و زور به ناحیه مقعد میتواند باعث تورم عروق این قسمت از بدن و بروز بیماری هموروئید در فرد شود.هر چند کارهای سنگین روزمره مانند برخی شغلهای نیازمند قدرت بدنی بالا، بلند کردن اجسام سنگین، نشستن یا ایستادن طولانی و بدون وقفه، اضافه وزن، روابط جنسی مقعدی و ورزشهای غیر اصولی نیز در ایجاد آن بیتأثیر نبوده و میتواند از جمله علل دیگر ایجاد این مشکل شایع باشد.
معمولاً زنان به دلیل بارداری و تغییرات هورمونی این دوران و تحمل وزن جنین بیشتر از سایر افراد در معرض خطر ابتلا به مشکل هموروئید هستند. زنان باردار در این دوران خاص دارای محدودیتهای درمانی نیز بوده و نیازمند مشاوره دقیق برای پیشگیری و کنترل این مشکل هستند.
بیماری هموروئید در کودکان و نوزادان هم دیده می شود. با دیدن علائم بیماری هموروئید در کودکان و نوزادان والدین باید سریع تر به پزشک مراجعه کرده و مراحل درمان شروع کنند.
نشانههای بیماری بواسیر یا هموروئید چیست؟
بیماری بواسیر با نشانههایی چون درد و خونریزی در ناحیه مقعد، خارش مقعدی، ترشحات لزج بلغمی، تخلیه ناکامل مدفوع و گاهی اوقات همراه با زائده گوشتی در اطراف مقعد بروز میکند. این علایم میتواند برای فرد آزار دهنده بوده و با هر بار اجابت مزاج سخت تشدید شود.خونریزیهای مقعدی ناشی از بیماری بواسیر معمولاً به رنگ قرمز روشن بوده که به صورت جدا از مدفوع و بعد از عمل دفع خارج میشود و گاهی فرد فقط با دیدن خون بر روی کف سرویس بهداشتی متوجه وجود مشکلی در خود خواهد شد. احساس درد در ناحیه مقعد نیز مربوط به همهی انواع بیماری هموروئید نبوده و گاهی ممکن است کاملاً بدون درد بروز کند. همه علایم با هم در افراد مختلف بروز نکرده و نشانهها در هر فرد متفاوت خواهد بود.
تشخیص بیماری بواسیر یا هموروئید چگونه میسر میشود؟
باید توجه داشت که بهترین و مؤثرترین اقدام درمانی وقتی اعمال خواهد شد که بیماری به درستی تشخیص داده شود. بنابراین برای تشخیص بیماری به شکل صحیح نیاز به معاینه و تخصص فردی مجرب چون پزشک بوده نباید فقط از روی علایم قضاوت نمود. زیرا بسیاری از بیماریهای مقعدی و گوارشی با علایم مشابه بیماری هموروئید همراه است.بنابراین توصیه میشود با خود درمانی و یا توجه به راهنمایی نادرست اطرافیان شرایط درمانی را سخت نکرده و خود را در معرض آسیب بیشتر قرار نداده و زمان را از دست ندهید. زمان در درمان برخی بیماریهای پر خطر گوارشی و بدخیمیها نقش بسیار تعیین کننده داشته و عدم تشخیص به موقع آن میتواند درمان فرد را دچار مشکل نماید. هر چند بسیاری از سرطانهای سیستم گوارشی به شرط تشخیص در مراحل ابتدایی ایجاد آن قبل از پیشرفت و درگیری سایر نواحی بدن قابل کنترل و درمان خواهد بود.
پیشنهاد میشود تا افراد بدون هیچ گونه ترس یا احساس خجالتی از معاینه، بدون اتلاف وقت برای بررسی شرایط و دریافت درمان مؤثر خود اقدام کرده و به پزشک مربوطه مراجعه کنند. پزشک پس از تشخیص قطعی بیماری هموروئید در فرد بسته به نوع و شدت بیماری دربارهی درمان متناسب آن تصمیم خواهد گرفت.
معمولاً افراد بسته به محل درگیری عروق انتهایی لوله گوارش و مقعد انواع مختلفی از بیماریهای هموروئید داخلی خارجی یا ترمبوزه همراه با لخته خون را تجربه خواهند کرد که البته هر یک از آنها روشهای درمانی متفاوتی دارند.
نوع بیماری و شدت آن طی معاینه انگشتی، مشاهده محل و در صورت نیاز تستهای کمک تشخیصی چون کولونوسکوپی قابل تشخیص است. این تست و انواع مشابه آن تحت آرامشبخش و بدون درد و ناراحتی قابل انجام بوده و برای اکثر افراد بدون داروی آرامبخش هم قابل تحمل خواهد بود.
برخی افراد به جای اقدام درمانی صحیح تحت نظر پزشک معالج مربوطه دست به اقدامات درمانی خودسرانه مانند مصرف انواع پمادهای گیاهی و شیمیایی بدون نسخه زده و یا در مواردی به درمانهای خانگی برای کنترل مشکل خود روی خواهند آورد. البته این روشها فقط جنبه حمایتی داشته و منجر به بهبود کامل فرد نشده و ممکن است فقط برای مدت کوتاهی علایم را در فرد کاهش دهد.اما این فروکش نمودن نشانهها دلیل بر بهبودی فرد و رهایی کامل از بیماری نبوده و دیر یا زود علایم به شکلی بدتری بروز خواهد کرد و باعث پیشرفت بیماری و آسیب بافتی ناحیه میشود.
اولین خط درمانی در مراحل ابتدایی ایجاد بیماری هموروئید درمانهای دارویی شیمیایی بوده اما در مراحل پیشرفته بیماری، انواع دیگر از درمانها چون روشهای رابربند، اشعه مادون قرمز و جراحیهای سنتی پیشنهاد خواهد شد. اما امروزه با پیشرفت علم و روی کار آمدن روشهای نوین جراحی با قابلیت انجام بدون درد و خونریزی و بدون عارضه و آسیب بافتی، دیگر نیازی به قرار گرفتن در معرض تیغ برنده جراحی و یا بستری شدن در محیط بیمارستانی و اقدامات مراقبتی سخت پس از درمان نیست.
استفاده از اشعه لیزر در درمان بیماریهای مقعدی چون هموروئید مراحل درمان و بهبودی فرد را سریع و آسان نموده و به صورت سرپایی در محیط کلینیک تحت بیحسی موضعی بدون نیاز به قرار گرفتن در معرض آسیبهای احتمالی داروهای بیهوشی و یا ابتلا به بیماریهای منتقل شونده از راه خونی و عفونتهای بیمارستانی امکان پذیر بوده و جای هیچ گونه نگرانی از جراحت سنگین جراحی و یا ایجاد زخم ماندگار در محل وجود ندارد.
در درمان هموروئید با لیزر زائده برجسته بیرونی و یا عروق متورم خونریزی دهنده درونی بدون تحمل مشکلات ناشی از روشهای جراحی سنتی مهار شده و فرآیند درمانی بدون اضطرابی را برای فرد فرآهم میکند. فرد میتواند در همان روز مراجعه جهت جراحی طی یک الی دو ساعت تمامی مراحل درمانی خود را انجام داده و ترخیص شود.
فرد میتواند بدون نیاز به کمک اطرافیان به خانه بازگردد و فعالیت روزمره خود را همانند قبل بدون هیچ گونه مشکلی از سر گرفته و تغذیه عادی خود را داشته باشد. هر چند بهتر است برای جلوگیری از بازگشت بیماری تغییراتی اساسی در شیوه زندگی و تغذیه خود ایجاد کرده و از عوامل محرک بازگشت بیماری برای همیشه دوری کند.
فرد در صورت رعایت اصول مراقبتی مربوط به تغذیه و شیوه زندگی با کمک روش جراحی لیزری صد در صد تضمینی درمان شده و از این بیماری به طور کامل رها خواهد شد. از طرفی این روش جراحی لیزری سرپایی نیازی به استراحت طولانی مدت و یا مطلق ندارد و فرد میتواند بدون صرف کمترین زمان لازم از روز بعد از عمل به محل کار خود بازگشته و بدون مشکل به ادامه زندگی عادی خود بپردازد.
کلام آخر، سهولت این روش درمانی در بهبود فرد است که به کار بردن کلمه جراحی را برای آن کمی بیمفهوم میکند. زیرا به صورت ناخود آگاه به کار بردن لغت جراحی یادآور سختی و دشواریهای جراحیهای سنتی با تیغ یا چاقو خواهد بود که فرد را دچار تشویش و اضطراب کرده و بهتر است برای روشهای نوین لیزری به کار برده نشود.
زیرا اشعه لیزر میتواند همانند یک چاقوی جراحی بدون درد و خونریزی عمل کرده و نه تنها آسیب به بافت سالم اطراف را محدود کند، بلکه با خاصیت فوق العاده خود منجر به ترمیم هم زمان عروق و اعصاب آسیب دیده در محل و تسریع روند بهبودی فرد در کوتاه ترین زمان ممکن نسبت به سایر روشهای درمانی شود. همین مزایای اثر بخش باعث شده تا این روش درمانی در جهان مورد استقبال بسیاری از بیماران و پزشکان قرار گرفته و رضایت خاطر افراد را به دنبال داشته باشد.
منبع : بیچشک
:: بازدید از این مطلب : 63
|
امتیاز مطلب : 367
|
تعداد امتیازدهندگان : 106
|
مجموع امتیاز : 106